Bak och brandlarm

26692586_10155533931951185_750117381_oHär i USA saknar jag bra bröd, det man kan köpa på affärerna är riktigt dåligt. Dessutom om det finns något grövre bröd så är det kryddat med kummin, vilket inte är min favoritkrydda. Jag har hittat ett bageri nere vid Inman Park som gör surdegsbröd som är okej, inte som Nisses bageri i Umeå – men ändå helt okej. En av de saker som Isak saknat är Skogaholmslimpa så efter att ha laddat för att baka bröd – ja nu hade jag ju iof laddat för att baka mörkt, nyttigt bröd – så kavlade jag upp ärmarna och satte igång degen. Här finns det bara torrjäst vilken inte brukar vara min favorit att baka med men det blev bra jäsning ändå.  50 g jäst ersatte jag med 5 tsk active dry yeast

Men mitt när limporna hade varit inne i ugnen 5 + 10 min så då gick brandlarmet och jag fick helt enkelt stänga av ugnen och hoppas att eftervärmen skulle göra sitt, vilket den gjorde. Jonny trodde att det var jag som hade satt igång brandlarmet eftersom vårt brandlarm nästan alltid startar när ugnen är på, så även denna gång. Men visst är det lite läskigt med tre brandbilar som kommer med en hisnande fart in framför huset, det visade sig hursomhelst vara ett falskalarm. Limporna blev supergoda, och härligt att få sätta tänderna i en härlig limpa som för tankarna tillbaka till barndomen. Nästa gång ska jag baka det nyttiga, mörka, brödet.

26692907_10155533932061185_883657230_o

Recept Skogaholmslimpa, 2 st:

Ingredienser: 
3.5 dl vatten, rumsvarmt
50 g jäst
2 tsk salt
20 g smör
1 dl sirap, ljus
6 dl vetemjöl
4 dl rågsikt

– Börja med att lösa jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan resterande ingredienser – mjölet lite i taget. Knåda ihop en slät och spänstig deg. Låt degen jäsa under duk i 30-35 minuter

-Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i två delar. Forma båda degbitarna till avlånga limpor, lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk i 45 minuter.

-Sätt ugnen på 250°C. Pensla limporna med vatten och grädda limporna i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200°C och grädda limporna i ytterligare 25-30 minuter.

Annons

2 reaktioner till “Bak och brandlarm”

  1. Ja, brödet här i USA är inte det bästa, jag vet… jag bakade också limpor i helgen, kärnmjölkslimpor. Jag använder surmjölk ( butter milk), 1 l och 1 smk torrjäst inblandad med mjölet. Blev riktigt goda de också!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: