God Bless America!

Idag är det återigen en helgdag här i USA och kanske är man inte allt för sugen att fira Presidents’ day med tanke på vem som är president just nu. Men denna helgdag är till minne av George Washington som ju var USAs första president. På senare tid har man övergått till att se lite bredare på begreppet och firar USAs samtliga presidenter. Men eftersom den nuvarande presidenten än en gång är i blåsväder, med hans dåliga tweets efter skolskjutningen i Florida för det var nog så att FBI hade gjort något fel (!). Dessutom tillbringade presidenten dagen med att spela golf i Florida när ett par av de skjutna barnen begravdes. Visste ni förresten att det enda den nuvarande presidenten gjort med vapenlagarna är att han tagit bort en bakgrundscheck som visade att personen måste vara psykiskt frisk för att köpa ett vapen? Men flera staters domstolar har slagit fast att det inte alls är enligt second amendment att få köpa ett automatgevär. För vem behöver egentligen ett automatgevär för att kunna försvara sig???

USA har hittills i år haft 18 skolskjutningar, antalet dödsoffer med skjutvapen är skyhögt över andra länder och nu måste det väl ändå få ett slut. Eleverna i Florida har fått nog och nu hörs starka röster från unga på skolan att nu får det vara nog, de trycker på att det är blodspengar att ta emot pengar från den starka lobbyorganisationen NRA Emma Gonzalez tal  känns redan nu historiskt och det känns som att det kommer en kraft underifrån som kan förändra den här galna situationen när amerikanska politiker ligger i samma säng som NRA. Att börja med att ta bort de automatiska vapnen är en början. Men min kompis Jane sammanfattar det ganska bra: They can buy an AR-15 but the can’t buy a drink (om personer under 21).

I tabellen nedan från facebooksidan Everytown for Gun Safety kan man se de svarta siffrorna för USA (har inte faktakollat källan men den stämmer grovt med överslagsräkningen jag tidigare gjort).

28117160_10155652145571185_1695073474_n

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: