Kinesisk historia i fokus

25434097_10155471236401185_167884516_o

Isak går Junior High på en montessoriskola och idag hade de presentation på det tema som de har jobbat med under några veckor – kinesisk historia. Därför var vi på skolan och tog del av studenternas arbeten. Vissa hade gjort individuella arbeten och vissa hade gjort en pjäs –  Isak hade valt att göra en pjäs om The Silk Road. Jag blir så stolt över hur duktig Isak är och hur snabbt det har gått för honom att bli flytande på engelska – med en southern accent. Även jag fick lära mig av allas arbeten om Kina, både sådant som jag  visste sedan tidigare och en hel del nytt.

Det är så väldigt kul hur de sätter lärande i centrum samtidigt som eleverna är väldigt drivande i allt från planering till utförande. De får verkligen lära sig att ta ansvar för sitt eget lärande och förstå vikten av lärande. Montessoripedagogiken handlar ju även att kunna utvecklas genom olika sinnen vilket innebär att oavsett inlärningsteknik så finns det någon stil som passar – kreativiteten finns med som ett naturligt inslag. Att eleverna ska bli självständiga är en viktig del i denna ålder enligt montessoripedagogiken, därför arbetar de bland annat med ett projekt med mikroekonomi och en dag i veckan lagar två av eleverna en gemensam lunch till de övriga eleverna. I slutet av dagen så har alla varsin syssla och städar bort i klassrum och kök så det är fint tills när de kommer nästa dag.

Totalt i Junior High är de  16 elever och deras lärare Ms. Mary och Mr. Pierre. De verkar dessutom ha väldigt bra gruppdynamik och en bra stämning i gruppen där alla jobbar ihop i olika konstellationer. Hade jag varit 14 så skulle jag velat gå i en sådan skola som uppmuntrar det egna drivet, kritiskt tänkande och förbereder dem för vuxenlivet.

Annons

En tanke på “Kinesisk historia i fokus”

  1. Oj! Verkar nästan för bra för att vara sant! Precis vad tonåringar i den åldern behöver, få jobba och visa vad de kan och sedan få beröm och uppmuntran för resultatet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: